Select Page

Kun ruoka on juuttunut henkitorveen, yksin wc:ssä käyminen voi olla hengenvaarallista. Viime vuonna ruokaan tukehtui Suomessa 58 ihmistä.

Olet juuri syönyt maukkaan palan työpaikan lounaalla, kun ryhmän jäsen räväyttää hauskan vitsin. Vedät henkeä nauraaksesi elämäsi runsaudelle, mutta ilman sijaan pala ruokaa liukastuu henkitorveesi.

Tässä tilanteessa monet ihmiset menevät häpeissään wc:hen kakkaamaan kyhmyn henkitorvesta yksin. Ratkaisu voi olla hengenvaarallinen, jos ruokapala tarvitsee ulkopuolista apua päästäkseen ulos.

– Jos päädyt yksin kylpyhuoneeseen, etkä pysty yskimään ruokaa, se voi nopeasti muuttua elottomaksi, jos ei osaa antaa ensiapua, sanoo  Suomen Punaisen Ristin terveydenhuollon suunnittelija Niina Hirvonen  .

Henkitorvi on ruokatorven edessä oleva putki, jonka rustorenkaat pitävät auki. Nieltäessä henkitorvi sulkeutuu kurkunpään takaosaa vasten niin, että ruoka menee ruokatorveen eikä henkitorveen.

– Siitä voi tulla häpeäreaktio, vaikka sitä ei tarvitse hävetä. Ihminen ajattelee, että minä en uskalla alkaa yskimään näissä ravintolajuhlissa, ja hän menee vaistomaisesti jonnekin hiljaiseen yskimään, kuten kylpyhuoneeseen, Hirvonen sanoo.

Viisi lyöntiä lapaluihin, soitto 112, viisi Heimlichin liikettä

Kun ruoka juuttuu henkitorveen, on tärkeää tehdä lähellä oleville selväksi, että kyseessä on hätätilanne.

– Jos ei pysty hengittämään, pitää näyttää muille esimerkiksi viittomakielellä, että apua tarvitaan nyt. Paikasta ei saa paeta, Hirvonen neuvoo.

Jos autettavaa ei saa sylkeä ruokaa, häntä kehotetaan kumartamaan eteenpäin ja samalla taivuttamaan ylävartaloaan alaspäin. Auttaja iskee viisi kertaa lujasti avoimella kämmenellä autettavan lapaluiden väliin.

– Tämä aiheuttaa iskun, joka toivottavasti irrottaa vieraan esineen hengitysteistä, jolloin henkilö voi yskiä tulpan ulos. Kun pää ja ylävartalo ovat selvästi alaspäin, myös maan painovoima auttaa, Hirvonen sanoo.

Jos iskujen seurauksena ruoka ei tule ulos henkitorvesta, on soitettava hätänumeroon 112. Soiton soittaa joku muu kuin auttaja, mutta jos ketään muuta ei ole paikalla, tulee auttaja soittaa.

– Hätäkeskukseen soittamisen jälkeen suoritetaan Heimlichin liike. Auttaja menee autettavan taakse ja asettaa nyrkkikäden autettavan rintalastan alle ja toisen käden nyrkkikäden päälle. Pallealihas jää käsien yläpuolelle, mikä voi supistua nopealla nykäyksellä taaksepäin ja ylöspäin. Tämä liike saa keuhkot tyhjenemään ilmasta. Näin syntyvä ilmavirtaus pyrkii saamaan vieraan esineen pois hengitysteistä, Hirvonen kertoo.

Heimlich-liike toistetaan viisi kertaa, minkä jälkeen toistetaan viisi terävää iskua lapaluiden välillä ja näitä kahta vaihetta jatketaan, kunnes vieras esine poistuu henkitorvesta tai ensiapuyksikkö saapuu paikalle ja käskee pysähtymään tai henkilö muuttuu elottomaksi, jolloin aloitetaan peruselvytys.

Esimerkiksi elokuvista ja tv-sarjoista tunnettu henkitorven pistos ei ole osa ensiapua, vaan se on hätätoimenpide, jonka tekee tarvittaessa päivystyslääkäri.

Puhuminen ruuan kanssa suussa laitetaan

Toisena vuonna Suomessa kuoli ruokaan tukehtumiseen 58 ihmistä. Joka neljäs tapaus sattui humalassa. Pienille lapsille vaarapaikat ovat lapsen ulottuville jääviä pieniä esineitä, joita lapsi voi yrittää laittaa suuhunsa.

Ruoan tukehtumistilanteiden välttämiseksi ruokaa tulee syödä kohtuudella, eikä pureskella kunnolla. Jos räpsäilet vitsejä ruokapöydässä, on hyvä ajoittaa heidän huippunsa sellaiseen aikaan, jolloin kukaan ryhmässä ei ole ilmeisessä tukehtumisvaarassa.

– Vieraan esineen tai ruoan joutuminen hengitysteihin ei riipu ajasta tai paikasta, mutta se voidaan estää, lohduttaa Hirvonen.

Sinun tulee myös välttää puhumista ruoan kanssa suussasi sekä hyvien ruokailutottumusten vuoksi että oman elämäsi säilyttämiseksi.

Tee tämä, kun vieras esine estää elvyttämisen

Auttaakseen:

1. Tee selväksi lähistölle, että sinulla on hätätilanne, esimerkiksi heiluttamalla käsiäsi.

Auttaja:

1. Taivuta autettavaa eteenpäin niin, että pää on varataloa alempana ja ylävartalo alaspäin. Lyö häntä lujasti 5 kertaa lapaluiden välissä avoimella kämmenellä. Jos vieras esine ei tule ulos, siirry vaiheeseen 2.

2. Soita hätänumeroon 112. Jos paikalla on muita, pyydä joku muu soittamaan. Hätäkeskukseen on kerrottava, että henkilön hengitysteihin on jäänyt vieras esine ja noudatettava saatuja ohjeita. Muista ilmoittaa tapahtumapaikan tarkka osoite.

3. Jatka ensiapua puristuskahvalla eli Heimlich-kahvalla. Mene autettavan taakse ja aseta nyrkkikäsi autettavan pallean alle ja toinen käsi nyrkkikäden päälle. Vedä käsiäsi nopeasti taaksepäin ja ylöspäin. Toista Heimlich-liike yhteensä 5 kertaa.

4. Jatka ensiapua toistamalla 5 terävää iskua lapaluiden väliin ja 5 Heimlichin liikettä. Jatka näitä kunnes vieras esine on poistettu ja henkilö hengittää normaalisti, ensiapuyksikkö saapuu paikalle ja ottaa vastuun tilanteesta. Jos henkilö tulee elottomaksi, aloitetaan peruselvytys.