Select Page

Suomen ravintola-alalla jo jonkin aikaa vallinnut positiivinen kehitys tulee jatkumaan ensi vuosinakin. Kasvussa on niin ravintolaruokailu kuin tapahtumien käyttöaste, ja anniskelumyynnin lasku on jo tasaantunut ja jopa kääntymässä nousuun. Alan kasvunäkymät ovat kaikkiaan positiiviset, kun lounasruokailu ravintoloissa on edelleen ihmisten suosiossa ja ravintoloiden kannattavuutta lisää suuresti illallisruokailun määrällinen kasvu.

Toisaalta taas noudetun ravintolaruuan myynnin kasvu on viime aikoina ollut selkeää. Ihmisten vapaa-aika on nykyään vähempää kuin vielä muutama vuosikymmen sitten, sillä töiden siirtyminen toimistopöydän ääreltä kännykkään vaikuttaa tähän niin, että töitä tehdään myös kotoa käsin. Tällöin ulkona ruokailu on yksi keino, jolla halutaan tehdä ero työn ja vapaa-ajan välille ja sillä saadaan hieman luksuksen tuntua arkeen.

Tämä kasvusuhdanne onkin aiheuttanut jonkin verran pulaa kokeneista ja ammattitaitoisista kokeista ja tämä pula on joissain tapauksissa jopa viivästyttänyt tai estänyt uuden ravintolan avaamisen. Oman haasteensa tuo myös se, että nykyään uudelleenkoulutetaan kokeiksi jo muualla ammattitaitoa hankkineita henkilöitä, ja korkeakoulutetut henkilöt vaativat erilaista koulutusta kuin mitä esimerkiksi ammattikouluilla on tarjolla.

Jo pelkästään tämän vuosituhannen aikana ravintola-alan työllisyys on kasvanut kaikkiaan yhdeksällä prosentilla. Myös tulevaisuus näyttää valoisalta ja alalle odotetaankin kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja vuoteen 2020 mennessä. Ruokatrenditutkimus kertoo, että yhä useampi suomalainen ruokailee ravintolassa ja aikoo tehdä näin jatkossakin. Myös Suomen matkailun lisääntyminen vaikuttaa positiivisesti ravintola-alan kehitykseen, luoden uusia työpaikkoja ja uudenlaisia konsepteja ravintola-alalle.

 

Suomalainen ravintolakulttuuri

Vaikkei suomalainen ravintolakulttuuri voi kehua kulinaristien kärkipään sijoituksilla, on sen taso tasaisesti noussut vuosi vuodelta. Suomessa sijaitsee useita kansainvälisestikin tunnistettuja ravintoloita, niin Michel-tähden ansainneita gourmet-ravintoloita kuin etnisiä keittiöitä ja aasialaisia makuja tarjoilevia ravintoloitakin. Itse ravintolakulttuuri saapui Suomeen verrattain myöhään, ja kenties tämän vuoksi suomalainen kulttuuri edelleen on aina muutaman askeleen jäljessä, mitä tulee maailmalla vallitseviin ravintolatrendeihin.

Historiaa tarkastellessa tulee huomioida se, etteivät ravintolat ennen olleet lainkaan niin yleisiä Suomessa kuin tänä päivänä, eikä niihin yleensä ollut pääsyä kuin eliitillä ja ylemmän tuloluokan kansalaisilla. Myös ravintoloissa vallinnut tiukka pukukoodi sekä käyttäytymisetiketti säätelivät sitä, minkä tason ihmisiä ravintoloissa vieraili.

Nykypäivänä kuitenkin ravintolat ovat kaikkien ulottuvilla ja kaikille tuloluokille sopivia. On olemassa kalliita ja tyylikkäitä fine dining -ravintoloita siinä missä edullisia pikaruokaloita tai jopa take away -ruokakulttuuria. Kotona kokkaillaan yhä harvemmin, kun ulkona syömisestä on tullut arkisempaa ja jokaisen lompakolle sopivaa.

 

Ravintola-ala saa vaikutteita maailmalta

Yhä useampi Suomessa asuva henkilö on joko kotoisin jostain toisesta maasta tai sitten muutoin vain asunut ja elänyt jossain toisessa maassa. Tämän myötä suomalaiseen ravintolakulttuuriin on saapunut yhä uusia makutottumuksia sekä ruokavaikutteita, jotka rikastavat omalta osaltaan suomalaista ravintolakulttuuria. Yhä useampi kaupunki tarjoaa nykyään herkkuja eri puolilta maailmaa, sieltä voi löytää kiinalaisia ravintoloita siinä missä vaikkapa japanilaisia sushibaareja kuin vietnamilaisia ruokapaikkojakin. Nämä kaikki tekevät suomalaisten ruokatottumuksista monipuolisempia ja toisaalta taas saavat omat perinneruokamme vaikuttamaan kiinnostavilta ja maukkailta, ja niitä puolestaan sitten halutaan tarjota Suomessa vieraileville ulkomaalaisille.

Lisäksi erilaiset erityisruokavaliot ja ruoka-aineallergiat ovat vuosien mittaan lisääntyneet ja tämä huomioidaan myös ravintoloiden tarjonnassa. Suomessakin on jo useita kasvis- ja vegaaniruokaan keskittyviä ravintoloita ja esimerkiksi gluteenittomat ruokavaihtoehdot ovat jo lähes joka ravintolassa se normaali valittava vaihtoehto, mikäli asiakas näin haluaa. Ravintola-ala on jatkuvassa muutoksessa ja tämä on seikka, joka myös samalla pitää sen elävänä ja virkeänä.