Select Page

Ravintoloita on maailma pullollaan ja aina on tilaa uusille yrittäjille. Tietysti pitää olla jokin ajatus, miksi perustaa juuri tiettyyn paikkaan uusi ravintola. Jos idealtaan samanlainen ruokapaikka on jo olemassa, joka itsellä oli tarkoitus perustaa, ei sen pystyttäminen kilpailijan viereen välttämättä ole hyvä ajatus. Ja vaikkei ravintolaa olisikaan vielä lähistöllä, ei sijainti yksin riitä paikan suosion takaamiseksi.

Monilla paikkakunnilla liikutaan enemmän tietyissä osissa paikkakuntaa, joissa olisi uuden ravintolankin hyvä olla. Tosin sellaiset liiketilat voivat olla kalliita, mihin pitää varautua. Toimivan sijainnin kartoittamisen ohella asia, joka voi viedä paljon aikaa, on monenlaisten lupien hankkiminen. Parhaimmillaan lupia tarvitaan jopa yli kymmenen erilaista, jotta ravintolan voi perustaa.

 

Ravintolan teeman valinta

Siinä vaiheessa kun jo tosissaan ollaan perustamassa ravintolaa, on varmasti jo mielessä millainen oma ravintola tulee olemaan. On jo varmasti selvitetty, onko paikkakunnalla paljon kilpailua. Jos kyse on suuresta kaupungista, riittää asiakkaita varmasti samankaltaisiinkin paikkoihin. Aina voi kuitenkin erottua muista monella tavalla. Esimerkiksi paikan sisustus, hintataso ja ruokalista jäävät vierailijoiden mieliin.

 

Ravintolan oikean paikan valinta

Ravintolatilojen löytäminen on tärkeä osa ravintolan perustamistehtävää. Jos ei löydä oikeasta kaupunginosasta sopivaa kiinteistöä, kannattaa miettiä aloittaako toimintaa vielä. Jos avaa ravintolan paikkaan, jossa kukaan ei kulje ja sinne on vaikeaa löytää, on olemassa suuri riski, ettei paikka ole kannattava. Jos perustaa ravintolan kaupungin vilkkaaseen kaupunginosaan, voi kiinteistö olla kallis. Jos ravintolassa on tarkoitus tarjota myös lounasta, hyvä paikka voi olla jonkin työpaikkakeskittymän lähellä. Rakennuskohteet, toimistot ja suuret marketit pyörittävät suurta työntekijämäärää, jonka on syötävä päivittäin.

 

Rahoitusasiat kuntoon aivan ensimmäisenä

Rahoitusasiat ovat hyvin tärkeä osa ravintolan perustamista. Jos ne eivät ole kunnossa, ei ravintolaa voi perustaa. Alussa pitää olla varaa hankkia monia tarvittavia asioita. Moni tarvitsee tässä vaiheessa lainaa, jos ei ole sitä varten säästänyt tai omista muuta omaisuutta. Rahoitusta varten kannattaa tehdä toimintasuunnitelma, josta selviää minkä verran rahoitusta tarvitaan ja mihin saadut varat käytetään. Sen avulla voi mennä pankkiin tekemään konkreettista lainasuunnitelmaa.

 

Mitä lupia tarvitaan?

Ravintolan pitämiseen liittyy monien lupien hankkiminen ja ylläpitäminen. Ensimmäinen lupa liittyy kaupparekisteriin, arvolisävelvolliseksi sekä ennakkoperintärekisteriin ja työantajarekisteriin ilmoittautumiseen. Tilankin pitää olla sellainen, että siellä on lupaa pitää ravintolaa, eli paikkakunnan terveysviranomaisten pitää myös hyväksyä tila. Tätä varten tehdään omavalvontasuunnitelma.

Ennen kuin ravintolan toiminnan voi aloittaa, pitää tiloihin tehdä palotarkastus. Jos tarkoitus on käyttää myös ravintolan ulkotiloja, sitä vartenkin tarvitaan monia eri lupia ja terasseista pitää myös tehdä ilmoitus poliisille. Jos haluaa liimata mainoksia seiniin, sitä varten pitää tietysti olla lupa kiinteistön omistajalta. Jos aikoo ravintolassaan tarjota alkoholipitoisia juomia, sitä varten pitää hankkia anniskelulupa.

Lupien hankkimiseen ja muihin hallinnollisiin tehtäviin pitää varata paljon aikaa. Osaa voi odottaa myös siinä vaiheessa, kun ravintola on jo aloittanut toimintansa ja lupia ja erilaisia todistuksia voi joutua hankkimaan toiminnan aikana lisää. Jos tulee uusia työntekijöitä, täytyy heillä jokaisella olla hygienia- ja anniskelupassi ennen kuin he voivat työskennellä ravintolassa ja käsitellä elintarvikkeita.