Select Page

Mitä tehdä jauhelihalle, kun jauhelihapaketti takertuu ostosmatkalla taas ostoskoriin? Kaikenlaisia! Jauheliha on arjen ruoanlaiton ässä: helppo, nopea ja uskomattoman monipuolinen raaka-aine. Keräsimme parhaat ohjeet ja ideat arki-illan iloksi.

Mitä tehdä jauhelihalle, kun arjen hälinä tai nälkä valtaa ja ruoanlaitto-inspiraatio puuttuu? Kastiketta, lihapullia, pihvejä, murokeksi, keittoa, pizzaa, laatikkoruokia… Uutta makua saa myös arjen pöytään, kun sian- ja naudanlihan ja jauhelihan lisäksi maistelet myös lammasta, kanaa ja kalkkunaa. muuttaa. Tutustu resepteihimme ja löydä mieleisesi jauheliharuoka.

1. Mitä tehdä jauhelihalle: sämpylöitä, pihvejä ja murokeksi

Lihapullat  ovat jauheliharuokien klassikoita ja niistä maistuvat yleensä kaikki, erityisesti lapset. Mausteilla ja kastikkeilla voit helposti vaihtaa lihapullia.

Tarjoa vaihteeksi  lihapullia tomaattikastikkeessa  spagetin kanssa italialaiseen tapaan tai  Lindströmin lihapullia punajuurella maustettuna  ruskeakastikkeen ja perunoiden seuraksi.

Saiturin lehtipihvi jauhelihasta  tuo hauskaa ja herkullista vaihtelua jauhelihapihveihin ja lihapulliin. Yrttivoi pihvillä on klassikko.

Jauhelihapatruunat  ovat käteviä, koska ne valmistuvat nopeammin kuin sämpylöiden kääriminen tai pihvien paistaminen. Mureke kypsyy hyvin uunissa muiden lisukkeiden, kuten uuniperunoiden tai juureksien kanssa. Jos käyttää vähän mielikuvitusta, murekea voi muokata moneen makuun ja sitä on helppo virittää erilaisilla täytteillä.

2. Mitä tehdä jauhelihalle: kastike tietysti!

Jauhelihakastike on suomalaisten suosikkiruoka. Valitse kastikkeeseen vähärasvainen jauheliha. Se antaa ruoalle maun vaikuttamatta rakenteeseen ja ulkonäköön.

Ruskista kastiketta varten oleva jauheliha kuumalla pannulla. On hyvä paistaa iso erä jauhelihaa useassa erässä, jotta pannu ei jäähdy liikaa.

Jauhelihakastiketta voi valmistaa monella tapaa. Nopea resepti on arjen kotikokkien suosikki, mutta pitkään haudutettu kastike maistuu kiireettömälle kokille.

Älä tuhlaa ylijäämiä, pienikin määrä bolognesekastiketta toimii pohjana uudelle herkulle.

3. Jauhelihakeitto on klassikko

Voit pyytää parempaa arkiruokaa kuin jauhelihakeittoa. Se on helppo valmistaa edullisista ainesosista, täyttää vatsan ja pitää sinut hyvin kylläisenä. Myös jauhelihakeitto paranee, kun sen annetaan maustaa yön yli jääkaapissa, joten kannattaa valmistaa koko kattila kerralla.

Jauhelihakeittoa valmistettaessa on tärkeää ruskistaa liha huolellisesti kuumalla paistinpannulla. Huolellisesti ruskistettu liha antaa keitolle syvyyttä ja täyteläisen maun. Valitse jauhelihakeittoon vähärasvainen jauheliha. Näin keitto saa makua pilaamatta keiton rakennetta. Halutessasi voit korvata osan lihasta linsseillä tai papuilla.

Liemi voidaan tehdä kirkkaaksi tai tomaattipohjaiseksi maun mukaan. Valkoviini loihtii ripauksen luksusta arkiruokaan, ja makua voi täydentää myös smetanalla tai crème fraîchella.

4. Mitä tehdä jauhelihalle: upeita leivonnaisia

Pakkaukset ovat helppoja, herkullisia ja edullisia arkiruokaa, mutta niiden valmistus vie usein aikaa. Toisaalta ruoka valmistuu lähes itsestään uunissa ja kädet vapautuvat muihin arjen askareisiin. Monet laatikkoruoat voidaan valmistaa jo edellisenä päivänä, koska ne maistuvat yhtä hyvältä seuraavana päivänä lämmitettynä.

Perunajauhelihalaatikko  on todellinen arjen aarre, helppo, edullinen ja hyvänmakuinen. Se on tehty kattilan ja uunin periaatteella, eli voit vain laittaa ainekset pieneen kattilaan ja antaa uunin tehdä ruoanlaitto. Lopputuloksena on rapeat paahdetut perunat, joiden alta paljastuu mehukas jauheliha-kasviskastike.

Jos mielestäsi rapea paahdettu pinta on parasta makaronirasiassa,  pellille tarkoitettu  makaronilaatikko on sinua varten. Uuninpellille tehty makaronirasia maksimoi rapean pinnan ja siten myös maun.

Kaalilaatikko  on yksi monien ihmisten suosikkileivonnaisista, eikä ihme. Kaali, jauheliha ja riisi haudutetaan hitaasti, jolloin syntyy ihanan pehmeä ja hieman makea kaalilaatikko.

Jos haluat uuden jujun päivittäiseen ruokavalikoimaasi, kokeile kreikkalaista  moussakaa  , jossa vuorottelevat munakoisoviipaleet, perunat ja runsas jauhelihakastike. Aina ihana valkoinen kastike sitoo ainekset yhteen.

5. Mitä tehdä jauhelihalle: pizza ja piirakat

Jauhelihapizza  ja  -piirakka tekevät  kunnollisen arjen aterian tuoreen salaatin kera.

Myös jauheliha tekee pannarista herkullisemman. Jauhepannukakku  on pannukakun ja pizzan risteytys. Pohja on tehty pannukakun tapaan, mutta päälle on koottu pizzasta tuttuja elementtejä, kuten jauheliha, tomaatti ja juusto.

Jauheliha on suosikki arjen raaka-aine – poimi lisää ideoita

Etkö löytänyt suosikkiasi näiden ruokien joukosta? Tarvitsetko lisää vinkkejä jauhelihan valmistamiseen? Ota lisää inspiraatiota alla olevista artikkeleista.